Święto Dziękczynienia i przepis na indyka po amerykańsku

Święto Dziękczynienia i przepis na indyka po amerykańsku

Święto Dziękczynienia i przepis na indyka po amerykańsku

Święto Dziękczynienia i przepis na indyka po amerykańsku

Dzisiaj w USA obchodzone jest święto Thanksgiving. Jak co roku, w czwarty czwartek listopada, obchodzi się je na pamiątkę pierwszego Dziękczynienia założycieli angielskiej kolonii w Plymouth.

Przybyli oni do Nowej Anglii na statku Mayflower 21 listopada 1620 r. jako grupa 102 purytanów z Anglii (tzw. Pilgrim Fathers, ojcowie pielgrzymi). Pierwszej zimy ponieśli wielkie straty i wielu z nich zmarło z głodu, ale już żniwa w 1621 roku były obfite. Pozostali przy życiu koloniści zdecydowali uczcić to świętem, wraz z 91 Indianami z plemienia Wampanoagów, którzy pomogli Pielgrzymom przetrwać trudny okres.

Podczas tego święta Amerykanie tradycyjnie spożywają uroczystą kolację w gronie rodziny i przyjaciół. Dziękują Bogu za wszystko, co dobrego ich spotkało. Na stole króluje pieczony indyk podawany z przystawką z żurawin i słodkimi ziemniakami.

Święto Dziękczynienia i przepis na indyka po amerykańsku:

  • 1 duży indyk
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 kg suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka wody 3-4 jabłka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła

Marynata:

  • 2 litry mleka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę z mleka, roztartych ząbków czosnku, soli, tymianku i lubczyku. Włóż do niej indyka i pozostaw na dobę w chłodnym miejscu.

Śliwki zalej wrzątkiem, mocz 2 godziny, odcedź.

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wymieszaj ze śliwkami, bułką tartą, sokiem z cytryny (lub octem winnym), cukrem i cynamonem.

Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem, nadziej farszem owocowym.

Włóż do środka masło i zaszyj otwór.

Indyka ułóż na ruszcie, wsuwając pod spód blachę z wodą (ok. 1/2 litra).

Piecz 3 godziny w temp. 180°C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem lub wodą.

Uwaga: indyka nie wolno piec zbyt długo, bo będzie suchy. Dlatego sprawdzaj mięso, nakłuwając je w najgrubszym miejscu patyczkiem do szaszłyków. Jeśli nie wypływa różowy płyn, indyk jest upieczony.

Smacznego!

Zapisz